Prosjektets bakgrunn
Prosjektet har sin opprinnelse fra et initiativ hos de 18 kommuneoverlegene på Helgeland og deres samarbeidsforum HKOF/Helgeland Kommuneoverlegeforum. Med bakgrunn i et felles mål, fikk kommuneoverlegene arbeidet frem en skisse til et forprosjekt, hvor de også etablerte kontakt og koblet på flere viktige samarbeidspartnere og premissleverandører.
Det første prosjektåret (høsten 2022-høsten 2023) ble prosjektet formelt organisert under og finansiert av ALIS-Nord prosjektet, da med Bodø kommune som prosjekteier. Fra og med høsten 2023 fikk prosjektet innvilget prosjektskjønnsmidler fra Statsforvalteren i Nordland. Hattfjelldal kommune sto ansvarlig for søknaden om skjønnsmidlene og påtok seg dermed et vertskommuneansvar på vegne av de 18 prosjektkommunene. Helgelandslegen fikk også tildelt prosjektskjønnsmidler over rammen for 2024 og var organisert under Hattfjelldal kommune ut dette året. Prosjektet driftes nå med restmidler fra 2024 og er formelt organisert under Hemnes kommune.
Det planlegges å søke om midler til finansiering av Helgelandslegen som prosjekt ut inneværende år.
Mål og virkemidler
Prosjektet arbeider med å utrede og prøve ut virkemidler for å møte utfordringene med rekruttering av leger til regionen. I tillegg til økt rekruttering er det viktig for Helgelandslegen å finne ut hva regionen kan gjøre for å sikre stabilitet i legetjenestene, herunder hva som skal til for at legene trives og blir i stillingene sine.
Helgelandslegen skal se helhetlig på rekrutteringsarbeid og legge til rette for å få på plass avtaler om stillinger med attraktive utdanningsmessige, faglige, sosiale og økonomiske insentiver. Dette handler om strategiske grep, som vil kunne gi effekt dersom de utvikles og implementeres som varige løsninger. For å lykkes med dette vurderes det at blant annet virkemidler som bygger på interkommunalt samarbeid, kan være et grunnleggende og viktig utgangspunkt. Prosjektet legger derfor opp til å fremme løsninger som tar sikte på måloppnåelse i både kortsiktig og langsiktig perspektiv.
I regi av Helgelandslegen har det blitt arrangert nettverkskonferanser for ansatte i kommunene og Helgelandssykehuset, disse ble gjennomført i november 2023 og 2024. Det inviteres også månedlig til digitale samarbeidsmøter med mål om kompetansedeling og erfaringsutveksling. Samarbeidsmøtene har forhåndsbestemte tema med en innledende presentasjon, denne danner grunnlaget for erfaringsutvekslingen.
Samarbeid
Helgelandslegen som prosjekt samarbeider med flere aktører, det eksisterer en egen tverrfaglig arbeidsgruppe og det er ut fra denne tett dialog med prosjektkommunene på Helgeland. Prosjektet har også etablert samarbeid med blant annet Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM), Helgelandssykehuset HF, Helsefellesskap Helgeland, ALIS Nord og KS Nord.
Forskning og utviklingsarbeid på Helgeland
Helgelandslegen samarbeider med Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM), som fremmer forskningsbasert kunnskap om leger og helsepersonell i distrikt. Dette samarbeidet gir prosjektet tilgang til kunnskapsbaserte råd om hva som kan være effektive tiltak for å rekruttere og beholde fastleger på Helgeland, deriblant rammeverket Recruit&Retain (Abelsen et al 2020). NSDM har vært med i prosjektets arbeidsgruppe helt fra tiden før forprosjektet startet og er en svært viktig ressurs for målarbeidet.
Helgelandslegen skal sammen med prosjektet “God og riktig rekruttering av leger i Vesterålen”, være case i et forskningsprosjekt som utarbeides av Helgelandssykehuset i samarbeid med NSDM. Den planlagte komparative case studien vil undersøke hvordan interorganisatoriske samstyringsprosjekter som søker å løse utfordringer med rekruttering og stabilisering av leger i distrikt, organiseres, styres og ledes. Forskningen vil igangsettes i 2025.
Helsefellesskap Helgeland arbeider med kommunene og sykehuset for å sikre gode og sammenhengende pasientforløp gjennom å utvikle velfungerende samhandling mellom de involverte partene. Samarbeidet med Helsefellesskapet er derfor viktig for prosjektutviklingen.
Gjennom å samarbeide med KS Nordland får prosjektet tilført relevant kompetanse og aktuell kunnskap om utviklingen i kommunal sektor, og ALIS-Nord deler fra sin brede innsikt i forhold knyttet til kommunenes ansvar som utdanningsvirksomheter.
Utdanningstilbudet på Helgeland
Det er dessuten viktig for prosjektet at Helgelandslegen og kommunene samarbeider med Helgelandssykehuset om noen felles mål, herunder å rekruttere og beholde leger i regionen. Dette betyr at Helgelandslegen satser på virkemidler som kan bidra til økt rekruttering for stillinger i både kommunene og sykehuset. Samlet stabilitet i legestillingene vil også være med på å sikre befolkningen på Helgeland gode og trygge helsetjenester.
Helgelandslegen samarbeider blant annet med Helgelandssykehuset om å utvikle LIS1 stillingene og styrkning av utdanningstilbudet på Helgeland. Helgelandssykehuset tilbyr 18 ulike spesialiseringer og har per i dag 38 LIS1 stillinger fordelt på de tre lokalsykehusene Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Fire LIS1-stillinger tilhører en særskilt kvote som er skal bedre rekrutteringen til allmennmedisin, barne- og ungdomspsykiatri (BUP) og psykiatri. Over tid skal ansettelse i disse fire stillingene fordeles slik at 1/3 er koblet til BUP/psykiatri, mens 2/3 skal brukes til å styrke rekruttering til allmennmedisin. Det pågår altså et arbeid for å få på plass øremerking av ALIS-stillinger i helseforetakene, men leger som ønsker spesialisering i allmennmedisin på Helgeland kan gjøre egen avtale med prosjektkommunene.
Prosjektets arbeidsgruppe jobber nå frem en løsning for prosjektdrift ut året 2025, herunder å sikre at arbeidet med de ulike virkemidlene lar seg videreføre innenfor kommunenes ordinære drift etter endt prosjektperiode. Hemnes kommune vertskommune for prosjektet Helgelandslegen fra og med januar 2025.